De belangrijkste bevindingen van het rapport “Doing Business in Spain 2015”

De Wereldbank presenteerde eind September op het Spaanse ministerie van economische zaken en concurrentievermogen het rapport “Doing Business in Spain 2015”. Het rapport analyseert verschillende indicatoren m.b.t. het zakendoen in de 17 autonome regio’s en 2 autonome steden die Spanje rijk is.

Spanje heeft de laatste jaren al een slag gemaakt met het homogeniseren wat binnenlandse wet- en regelgeving, maar procedures, formaliteiten, en de duur daarvan alsmede de kosten lopen nog teveel uiteen tussen de verschillende regio’s. 

De belangrijkste bevindingen in het rapport zijn:

  • MKB ondernemers worden in de verschillende regio’s geconfronteerd met grote verschillen in wet- en regelgeving, afhankelijk van waar zij zaken doen. Verschillen in wet- en regelgeving op gemeentelijk, provinciaal en nationaal niveau bepalen hoe makkelijk het is om zaken te doen.
  • Behalve ten aanzien van bouwvergunningen, presteren alle regio’s beneden het EU gemiddelde, and geen presteert in de top 25% zoals gemeten door Doing business.
  • Gebaseerd op de totale ranking van de vier gebieden waarop analyse plaatsvond, toegepast op de 19 regio’s en steden, is het makkelijker om zaken te doen in La Rioja en Madrid.
  • Het is gemakkelijker om een ​​bedrijf te starten in Andalusië. Een bouwvergunning krijg je makkelijker in La Rioja. Elektriciteit aansluiten voor een magazijn gaat het meest eenvoudig in Catalonië en voor de overdracht van eigendom moet je in Ceuta en Melilla zijn.
  • Alle locaties hebben goede praktijken die ze kunnen delen met anderen, maar ze kunnen ook leren van anderen. Als alle best practices werden aangenomen in een hypothetische stad, dan zou de wereldwijde prestaties van Spanje verbeteren.
  • Coördinatie van de verschillende niveaus van de overheid en instellingen is essentieel om de regeldruk voor bedrijven te verminderen. Vanuit het oogpunt van een ondernemer is het niet van belang of een eis komt van de gemeente, de regio of een nationale instelling. Waar het om gaat is het gemak van de naleving.

Het complete rapport kan hier worden gedownload.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , op door .

Over Marco Kivit

I am a financial (controller) with a broad financial experience and interest. Companies that I worked for include both large companies as well as Small- and Medium sized companies in various sectors, such as Allianz, PricewaterhouseCoopers, KPMG, Royal Dutch Household, Royal Dutch Mint. I have set up Business Club Spanje to bring people and organizations together, to share knowledge about doing business in and between Spain and the Netherlands and to promote our partners.

Geef een reactie