Effectief netwerken via 4 gouden regels

Effectief netwerken heeft vooral te maken heeft met het leggen en onderhouden van contacten met mensen die mogelijk op termijn voordeel kunnen opleveren. En lees hier niet “direct voordeel door rechtstreeks aan hun te verkopen”! Nee! Vooral door iets voor hun te betekenen, door iets te geven, vaak door een hulpvraag in je netwerk en alle achterliggende netwerken neer te leggen en de juiste personen te vinden die een oplossing kunnen aandragen. Dit maakt dat je op termijn in vele netwerken wordt gezien als een betrouwbare schakel die hulp kan bieden, een expert dus. Uiteindelijk gaat de gunfactor werken en komen mensen vanzelf naar je toe met een hulpvraag die jij in een betaalde opdracht kan oplossen.

Netwerken kent vier gouden regels. Door het toepassen van deze gouden regels zal netwerken uiteindelijk leiden tot meer zakelijk succes.

De vier gouden regels voor effectief netwerken.

REGEL 1: Een goede voorbereiding is het halve werk!

Neem van tevoren de deelnemerslijst goed door, weet wie er aanwezig zijn, heb de websites van sommige mensen bekeken. Het komt zeer professioneel over als je laat blijken dat je geïnteresseerd bent in mensen. Geef mensen een compliment over hun product / dienst of website.

Ook kun je van tevoren al bepalen wie je zeker wilt spreken.

REGEL 2: Neem voldoende visitekaartjes mee!

Heb voldoende visitekaartjes bij je om uit te wisselen met mensen waar je nog contact mee wilt hebben. Maar strooi niet met de kaartjes! Ga er bewust mee om! Elk kaartje dat je ontvangt of geeft moet leiden tot een vervolgcontact. Zo niet, wissel dan geen kaartjes uit. Denk ook aan een pen om korte aantekeningen te maken op kaartjes die je ontvangt.

REGEL 3: Hanteer de “3 tot 5 minuten” gespreksregel!

Maak bewust kennis met mensen en ben echt geïnteresseerd. Maar ga geen lange gesprekken aan, niet langer dan 5 minuten. Je doel is namelijk niet gezellig koffie drinken, maar nieuwe mensen ontmoeten die interessant zijn of die jij kan helpen. Dit heb je binnen 5 minuten door, ook met respect en oprechte aandacht voor de ander.

Merk je dat 5 minuten te kort is, maak dan een aparte afspraak om zaken verder te bespreken.

REGEL 4: Neem contact op binnen 3 dagen!

Neem binnen 3 dagen contact op met mensen waarmee je kaartjes hebt uitgewisseld. Jullie kunnen elkaar immers helpen! In dit stadium begint de gunfactor al te werken. Als het contact interessant is noteer je alle acties en/of resultaten. Zorg dat je daarna nog regelmatig contact hebt, zo’n vier keer per jaar, al is het maar kort.

Effectief netwerken kun je leren. De gouden regels volgen en de valkuilen vermijden vergen uiteraard oefening. Ben niet bang dit ook te doen! Juist door gewoon te doen en fouten te maken, zorg je ervoor dat je snel vaardig zal zijn.

Door Petra Notermans van www.antieris.nl

 —————————————————–

Wilt u graag netwerken met Nederlandse en Spaanse ondernemers en professionals? Sluit u zich dan bij ons aan.

Wij organiseren iedere 2 maanden een netwerkgelegenheid, de Spanjeborrel, voor mensen en organisaties met een interesse in en tussen Nederland en Spanje.

Voor de partners is er daarbij om de 2 maanden eveneens een afzonderlijke, besloten bijeenkomst.

Ons bereik via onze website, nieuwsbrief en social media groeit verder.