16-04-2013

Verslag

Het was wederom een bijzonder geslaagde Spanjeborrel. Met zo’n 45 deelnemers, waarvan een aantal ‘recidivisten’ en diverse nieuwkomers, was deze 3e editie weer beter bezocht. Een teken dat we een goed concept hebben die aansluit bij jullie wensen. Een teken dat er (in Nederland) behoefte is aan een zakelijk platform in/met/tussen Nederland en Spanje.

Zaken doen Spanjeborrel

Het is altijd leuk om te horen wat ieders achtergrond is en wat de ambities zijn. Wij vinden het daarbij ook leuk om jullie te helpen in jullie ontwikkeling om die ambities te realiseren, om jullie bij elkaar te brengen, om te zien dat mensen en organisaties elkaar kunnen vinden om elkaar te helpen.

De middag begon voor al goed, want Efraín was al volop bezig met zijn voorbereidingen. Carmen en Elisenda waren met bevlogen energie bezig om hun presentatie nog even te fine tunen. Carla, die in de voorbereidingen ook altijd meedenkt en meehelpt in de organisatie, was ook al bezig om hand en spandiensten te verlenen. Geconstateerd kon worden dat we betrokken zijn en ons er voor inzetten om zo’n Spanjeborrel tot een succes te maken, voor elkaar, met elkaar, voor jullie.

Carmen en Elisenda zetten gelijk de goede toon en raakte de juiste snaar bij iedereen om met hun (zakelijke) cultuurtraining direct de interactie tussen de mensen te brengen. Met deze presentatie hebben ze ons verder op weg geholpen om begrip te krijgen over de verschillen en overeenkomsten tussen de beide culturen. Met deze kennis kunnen wij en zij de boer op!

De tapas en de paella waren zeer lekker. Iedereen heeft goed kunnen eten. Iets wat wij belangrijk vinden, voor onszelf en om jullie dat te kunnen bieden. De Spanjaard is immers een gevoelsmens en zorgt met goed en lekker eten voor zichzelf. Dat moeten wij dus hier in Nederland dan ook maar doen, toch! NB die Iberico ham smeltte op je tong! (Efraín: bedankt hiervoor).

De tweede presentatie van Willem van Oort was ook goed. Hij maakte duidelijk dat er zeker goede mogelijkheden zijn in Spanje en dat er bronnen zijn (de Guiri business group) waar je goed uit kunt putten om iets neer te zetten in (relatie tot) Spanje. De twee dagen erna konden we goed zien dat verschillenden van jullie lid zijn geworden van zijn groep.

Aan het einde van de avond ging ook nog eens de kogel door de kerk: we doen met de Business Club Spanje en met de Spanjeborrel mee met de Regio Business Dagen.

Het programma

16:30 ontvangst, met glas Cava

17:00 presentatie Carmen Ripa de la Concepción en Elisenda Durany, “Als een vis in het water. Leer zwemmen met taal en cultuur

18:30 presentatie Willem van Oort, “5000 ondernemende buitenlanders uit Spanje helpen ook jou op weg

19:15 vrij netwerken

20:00 tombola en afsluiting (ongeveer 1 kwartier)

20:30 einde

Euro_Economics_Header-PS

Sprekers

Carmen Ripa de la ConcepciónCarmen Ripa de la Concepción

Op jonge leeftijd is Carmen in aanraking gekomen met cultuurverschillen. Al op haar 15de vertrok zij voor een jaar ‘High School’ naar Amerika. Daarna heeft de interesse in andere culturen haar nooit meer losgelaten. Zij studeerde Engels in Spanje en Engeland en Vertaalkunde in Duitsland. Inmiddels woont zij al sinds 2000 in Nederland.

Carmen is oprichtster van Zakelijk Spaans en Spaans bij Carmen. Zij verleent doelgerichte Spaanse taal- en cultuurtrainingen. Daarnaast levert zij o.a. vertalingen, redactie van teksten en tolkwerk.

Carmen onderscheidt zich door haar inlevingsvermogen en enthousiasme.

Tijdens haar presentatie gaat zij in op het belang van cultuur bij het leren spreken van een vreemde taal en hoe juist deze kennis u kan helpen om succesvol zaken te doen in het Spaans.

 

Elisenda DuranyPROFILE Elisenda

Elisenda Durany is afkomstig uit Barcelona en directeur-eigenaar van talenschool “Spaans spreken bij Elisenda”. Deze school is gespecialiseerd in het onderwijzen van Spaans vanuit een communicatieve, interculturele en persoonlijke invalshoek.

Elisenda is afgestudeerd in Onderwijspsychologie en heeft een opleiding gevolgd, specifiek gericht op de methoden om Spaans aan buitenlanders te onderwijzen, erkend door de Universiteit van Barcelona. Sinds 1992 werkt zij als docent “Spaans als vreemde taal”.

Sinds 2003 woont Elisenda in Nederland, waar zij lesgeeft aan particulieren (kinderen en volwassenen) en bedrijven. Daarnaast werkt zij voor het opleidingscentrum voor docenten van “Instituto Cervantes” in Utrecht.

Inmiddels heeft zij talloze Spaanse lessen gegeven en docenten Spaans opgeleid in zowel Nederland als Spanje.

Elisenda’s passies zijn: taal en taalonderwijs, reizen en andere culturen leren kennen.

 

IMG_4044Willem van Oort

Willem van Oort is een energieke ondernemer en woont ruim 12 jaar in Spanje, eerst in Barcelona, daarna in Madrid. Hij is oprichter van de Guiri Business Group op LinkedIn. Dit is de grootste groep in haar soort met ruim 5.000 leden. De maandelijkse bijeenkomsten in Barcelona en Madrid dienen ertoe om buitenlandse zakenpartners te leren kennen, andere buitenlandse ondernemers en werknemers die ook in Spanje wonen. Er is een substantieel deel Nederlandse deelnemers bij de Guiri Business Groep.

Willem zal tijdens zijn presentatie ingaan op de potentie van deze group voor u.

Naast online marketing heeft Willem 6 jaar geleden zijn bedrijf Local-Producer.com opgericht samen met zijn partner Brian Heinen. Dit is een toonaangevend evenementenburo in Barcelona. Dit agency richt zich uitsluitend op buitenlandse bedrijven die een kwaliteits evenement in Barcelona, Madrid en andere plaatsen nodig hebben. Je moet dan denken aan beurs-deelnames, congressen/conferences voor bijvoorbeeld Tommy Hilfiger, C, B &I, Deloitte, Nokia, Intel, Mark Ecko.

 

Catering

SanchezCatering

De catering wordt ditmaal verzorgd door Sánchez Catering. Efraín Sánchez, Spaanse kok en eigenaar (uit het pittoreske Lanzahita, in de provincie Ávila in Spanje) zal heerlijke, authentieke Spaanse tapas serveren en ons zijn zelfgemaakte Tinto de Verano aanbieden. De ingrediënten voor de tapas zijn vers, en komen waar mogelijk allemaal uit Spanje. De tapas zijn zorgvuldig door Efraín geselecteerd en worden steeds aangevuld en verfijnd. Tapas hebben een eigen kenmerk, vaak bepaald door de regio van herkomst. Zo is bijv. de Manchego-kaas een typisch product uit de streek La Mancha, komt de Ibérico-ham uit Salamanca, en de smeerworst sobrasada uit Mallorca.

Bij de bijeenkomst van dinsdag 16 april zal Efraín via “live cooking” de paella ter plekke klaarmaken!

 Locatie

417514_314078768648316_1320257850_aUniversity College Utrecht

… is het Honors College van de Universiteit Utrecht. Zij is opgericht in 1997 en daarmee het eerste University College in Nederland.

Zij bied academische studies in de geest van de vrije kunsten en wetenschappen.
Het UCU mikt op studenten met een sterke internationale oriëntatie. Het UCU heeft ongeveer 700 studenten, waarvan circa 450 de Nederlandse nationaliteit hebben. De overige 250 studenten komen van over de hele wereld.

Het UCU werd in 2012 gekwalificeerd als de #1 in Nederland, #12 in Europa en #53 in de wereld (volgens de academische ranking opgesteld door de Shanghai University).