Wij emigreren naar Spanje!

Veel mensen dromen er wel eens over; hoe zou het zijn om in Spanje te leven? Een aantal neemt, net als ikzelf in 2006, de stap ook echt. Tussen 2009 en 2014 emigreerden een kleine tienduizend Nederlanders naar Spanje (bron: CBS), met heel wisselende resultaten. Van mijn eigen ervaring en de verhalen van anderen heb ik geleerd dat een goede voorbereiding één van de sleutels naar een succesvolle overstap is.

Emigreren, wat betekent dat in de praktijk?

Veel mensen zien emigreren als een exotisch avontuur, en dat is het natuurlijk deels ook. Maar een verlengde vakantie is het zeker niet: emigreren is hard werken en in veel gevallen nog harder zelfs dan we in Nederland gewend zijn. U bent meer aangewezen op uw zelfredzaamheid, simpelweg omdat uw Nederlandse netwerk u (in het buitenland) niet of nauwelijks kan helpen. Het zal meer inspanning kosten om de relaties met familie en vrienden in Nederland te onderhouden. Er moet een nieuwe taal worden geleerd, u zult zich moeten verdiepen in een andere cultuur en ook het opbouwen van een nieuwe vriendenkring kost tijd.

Alle tijd en moeite die u erin steekt blijkt het meestal het dubbel en dwars waard. U leert in korte tijd veel – zeker ook over uzelf – en wanneer de emigratie als succesvol bestempeld kan worden is dat een fantastisch resultaat waar u met recht trots op mag en zult zijn.

Voorbereiden

Tijdens de voorbereiding is het allereerst belangrijk om na te gaan wat u wilt bereiken met de emigratie. Onvrede over de huidige situatie in Nederland of uw werk wordt vaak niet opgelost door naar het buitenland te verhuizen. Ook in Spanje kent het leven ups en downs en geven niet alle banen inhoudelijk voldoening. Ga ook na wat uw gezin van het idee vindt. Zijn zij net zo enthousiast over de verhuisplannen of hebben zij hun bedenkingen? Wat betekent emigreren voor hún carrière, school en sociale leven?

Wanneer u helder heeft wat het doel is en uw gezin er helemaal achter staat, is het tijd om op onderzoek uit te gaan. Win informatie in over de verschillende regio’s, de mogelijkheden van werk, scholen en huisvesting; maar ook over het inkomensniveau, de levensstijl en de kosten van levensonderhoud. En zoek natuurlijk ook uit welke papieren u nodig heeft.

Met deze informatie in de hand is het moment aangebroken voor onderzoek op locatie. Een zogenaamde fact-finding trip om ter plaatse de situatie te ervaren. Denk hierbij aan het bekijken van woonruimte en het bezoeken van scholen. Hoe is het sociale leven in de buurt en welke netwerkcontacten kunt u alvast aanhalen? Valt de locatie tegen, zoek dan rustig verder tot u wel een geschikte plek hebt gevonden.

Informatie verzamelen

Informatie verzamelen kan steeds gemakkelijker online. Er bestaat een breed scala aan websites op allerlei gebied en forums voor expats zijn een goede bron van actuele informatie. Ook boeken over emigratie en bijeenkomsten kunnen veel waardevolle tips opleveren en u attent maken op zaken waar u wellicht niet aan gedacht heeft.

Een andere uitstekende bron van informatie zijn de mensen die u zijn voorgegaan in het emigratie-avontuur. De meesten delen hun ervaringen graag met anderen. Check wel alle informatie grondig. De ervaring van één persoon is niet altijd een juiste weergave van de werkelijkheid en online informatie over bijvoorbeeld de registratieprocedure kan verouderd zijn.

Nederlandse netwerken in Spanje helpen u snel op weg middels contacten en informatie.

Neem de tijd om u goed te oriënteren. Er zijn veel vragen die vroeg of laat beantwoord dienen te (moeten) worden. Een goede voorbereiding verhoogt uw slagingskans.

Breidt uw netwerk uit

Het onderwerp netwerk is al een paar keer voorbij gekomen. Het hebben van een supportnetwerk is belangrijk en verhoogt de slagingskans van uw emigratie. In Nederland maken familie, buren, vrienden en collega’s deel uit van uw supportnetwerk. Dit is zo vanzelfsprekend dat we er soms niet over nadenken hoe het zonder zal zijn. Het kost tijd om een nieuw netwerk op te bouwen, dus begin hier zo vroeg mogelijk mee.

Wat wilt u graag weten over het starten en hebben van een bedrijf in Spanje? Stuur mij een email.

Leave a Reply